Sacharidy
Cukry – sacharidy
Co víte o sacharidech?
Monosacharidy - glukóza, fruktóza, galaktóza
Glukóza – hroznový cukr, stálá koncentrace v krvi zdroj energie – rozklad glukózy
cukrovka, inzulín
umělá výživa
Frukóza – ovocný cukr , ovoce med
Přeměna na tuky a glukózu
Není dietní sladidlo
Galaktóza – mléčný cukr, nemá sladkou chuť
Porucha trávení galaktózy (galaktosemie)
Důkaz jednoduchých cukrů
(doplň důkazní reakci, pozorování a závěr)
Disacharidy
Cukry složené ze dvou jednotek monosacharidů
sacharóza glukóza – fruktóza
C 6H 12 O6 + C 6H 12 O6 = C 12H 22 O11 + H 2 O
Řepný, třtinový cukr
maltóza glukóza – glukóza
sladový cukr, vzniká při klíčení ječmene, je méně sladká
laktóza glukóza – galaktóza
mléčný cukr, mateřské mléko
výroba tabletek a léků
Polysacharidy
škrob ( amylóza( 200 – 350 mol. glukózy)
amylopektin (tisíce mol. glukózy)
celulóza – molekuly glukózy – stěny buněk, nerozpustný
glykogen – živočišný škrob, 120000 mol. glukózy,
E 460
Přidáno 23. 5. 2019, autor: