Základní škola a Mateřská škola Česká Bělá

Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Drobečková navigace

Úvod > Základní škola > Informace pro žáky > Fyzika + chemie > Sacharidy

Sacharidy

Cukry – sacharidy

  • Co víte o sacharidech?
  • Monosacharidy - glukóza, fruktóza, galaktóza

Glukóza

  • hroznový cukr, stálá koncentrace v krvi zdroj energie – rozklad glukózy
  • cukrovka, inzulín
  • umělá výživa

Frukóza

  • ovocný cukr , ovoce med
  • Přeměna na tuky a glukózu
  • Není dietní sladidlo

Galaktóza

  • mléčný cukr, nemá sladkou chuť
  • Porucha trávení galaktózy (galaktosemie)

Důkaz jednoduchých cukrů

(doplň důkazní reakci, pozorování a závěr)

Disacharidy

Cukry složené ze dvou jednotek monosacharidů

sacharóza glukóza – fruktóza
C 6H 12 O6 + C 6H 12 O6 = C 12H 22 O11 + H 2 O
Řepný, třtinový cukr

maltóza glukóza – glukóza
sladový cukr, vzniká při klíčení ječmene, je méně sladká

laktóza glukóza – galaktóza
mléčný cukr, mateřské mléko
výroba tabletek a léků

Polysacharidy

  • škrob ( amylóza( 200 – 350 mol. glukózy)
    amylopektin (tisíce mol. glukózy)
  • celulóza – molekuly glukózy – stěny buněk, nerozpustný
  • glykogen – živočišný škrob, 120000 mol. glukózy,
    E 460